Beast, obrovský dříč v malém těle. Multík, se kterým pokryjete štikovou i sumcovou vláčku a který vás rozhodně nenechá na holičkách.

Je tomu víc jak dva roky, kdy jsem vybíral malý kompaktní multík, který pojme dostatek silné pletenky, má brzdu, která zastaví parník, dokonale sedí v ruce a vím, že snese hrubé zacházení.

U nás běžně dostupné multíky, které vydrží sumcovou vláčku jsou Abu Revo Beast a Shimano Tranx. Který ale zvolit? Oba rozhodně stojí za zvážení. Oba jsou výborné a ani s jedním nešlápnete vedle. Pro Beast hraje papírově silnější brzda, pro Tranx zase bytelnější tělo. Co je pro mě jeden z rozhodujících parametrů u každého multíku je ale i to, jak dobře sedí spolu s prutem v ruce. A říkám to každému zákazníkovi. Vemte si prut, kterým chcete chytat a vyzkoušejte na něm různé multiplikátory.

Ač 90 % mých multiplikátorů tvoří Shimano, tady jsem sáhl po Abu. Mám relativně malou ruku a Beast mi sedl mnohem lépe. Mnoho kamarádů ale používá Tranx a jsou s ním nadmíru spokojeni. S Abu Beast bez problému nahazuji woblery od 20g, levou zadní však zvládá v silném proudu táhnout 100g nástrahu s velkým odporem. Zatím jsem nepotkal rybu, se kterou by si Beast neporadil. Jeden z Beastů používám na sumcovláčku a druhý na vertikál. A po víc jak dvou letech nemám absolutně co vytknout.

Pokud chcete lehký a bytelný stroj, se kterým můžete nahánět ty největší dravce českých vod, určitě zahrňte Beast do svého výběru.