Často se nás ptáte, jaké navijáky a pruty používáme a proč. Rozhodli jsme se Vám tedy postupně představit naši výbavu.


Začneme navijákem, který si získal naše pomyslné první místo v light a ultralight kategorii. Nebudeme zde popisovat kolik má naviják ložisek, výhody MGL rotoru, či co je Ci4+ materiál, z kterého je naviják vyroben. Tohle si každý může přečíst na stránkách výrobce. Chceme vám spíš přiblížit, proč jsme zvolili zrovna Vanford.


Již dva roky používáme na pstruhovou a okounovou přívlač navijáky Shimano Vanford 2500 a tím hlavním důvodem je jejich nízká váha (180g), hladký chod a především skvěle fungující brzda. Ano právě hladkost chodu a citlivost brzdy je něco, co v dané cenové kategorii jen tak nenajdete a hlavně to, co u lovu pstruhů, ať už na potoce či rybníku (Trout Area), potřebujete. Když jsme před startem sezóny 2021 kupovali první Vanfordy, byli jsme plní očekávání. Konečně lehký a relativně dostupný naviják od Shimana. Naviják, který snoubí všechny nejpodstatnější technologie Shimano a přesto nestojí 10 000Kč. 2500, 3000 a 4000, tyhle všechny velikosti jsme si vzali pro svoji potřebu, abychom se na vlastní kůži přesvědčili, jak moc se to Shimanu povedlo. Postupem času jsme zjistili, že velikost 4000 nebude ta pravá pro náš způsob lovu (ono bylo jasné i na začátku, že použití těžkých gum nebude optimální, ale chtěli jsme to zkusit), a že ji stejně jako 3000 vyměníme za Stradic a Twin Power. Ne že by Vanford nezvládal použití těžších nástrah, ale nějak se to v nás uvnitř bilo. Ničit tyhle jemné navijáky na středně těžké a těžké vláčce a nebo raději použít navijáky, které na to byly vyrobeny? (Našich zkušeností se Stradicem a Twin Powerem se dočkáte později). Na druhou stranu máme kamarády, pro které je každý gram důležitý a kteří 4000ky používají k té největší spokojenosti. Například použití 4000ky s rychlejším převodem k lovu bolenů není vůbec špatný nápad. Nicméně za nás Vanford exceluje právě v L a UL přívlači.


Dva roky je neúprosně trápíme na pstruhových potůčcích a říčkách a při nahánění okounů na okolních pískovnách. Za celou dobu nemůžeme říct jedinou výtku. Tři kusy na našich prutech mluví za vše (kdo nás zná osobně, tak ví, že co nám nesedne, jde z domu dřív, než bys řekl švec).


Ano můžete si koupit Vanquish, což je bezesporu skvělý naviják, pocitově o něco lepší než Vanford. A ano taky o něm často uvažujeme. Přeci jen patří mezi špičku ve své třídě. Ale když budeme volit poměr cena/výkon tak je pro nás jednoznačný vítěz Vanford (napříč všema značkama co se UL a L navijáků týče).


U nás na prodejně najdete Vanford ve většině velikostí včetně náhradních cívek. A kdo bude chtít, tomu ukážeme, jak vypadají ty naše po dvou sezónách.