Je tomu už víc jak deset let, co jsem poprvé vyrazil s kamarády lovit mořské pstruhy do ledových vod Baltu. Jako by to bylo včera, když mi kamarád po dlouhém přemlouvání půjčil úspěšnou plandavku a já jí se slovy „tady to nejde urvat“ prvním hodem upálil. (Taky to mám do dnes na talíři). Fyn, Bornholm, Als, tady všude jsme zažili desítky nezapomenutelných okamžiků, kvůli kterým se sem zas a znovu vracíme. V následujících řádcích si povíme jak, kdy a s čím na mořské pstruhy vyrazit.

Na první pohled vypadá lov mořáků jako strašně jednoduchá věc. Oblečete broďáky, vlezete někde do vody, nahodíte plandavku a rychlostí blesku jí přitahujete zpět. Ano první výpravu jsem k tomu přistupoval úplně stejně. Ryby lze takto nachytat samozřejmě taky. Postupem času zjistíte (dnes už je to díky youtube mnohem jednodušší), že to, co dělí náhodný lov od toho cíleného, jsou právě ony maličkosti, nad kterýma hodně z nás mávne rukou. Velmi mi v tomto pomohlo pár dní strávených s jedním z nejlepších lovců mořských pstruhů na ostrově Bornholm Bjarkem Borupem. Teprve tady jsem pochopil, jak zásadní vliv hraje velikost, barva či tvar nástrahy. Tlak, příliv a odliv, teplota vody (kdy i o 1-2 stupně teplejší voda na jednom místě může zajistit přítomnost ryb na rozdíl od místa s vodou chladnější), struktura dna, rychlost vedení nástrahy, síla a směr větru atd. Faktorů jsou desítky, ne-li stovky. S každou výpravou jsem zas o něco chytřejší a i díky tomu se na každou další cestu těším víc a víc. Výborné dánské pivo, sladký nugát a skvělá parta kamarádů v tom samozřejmě rovněž hrají roli.

A na co se tedy zaměřit

Roční období

Ryby se dají chytat celý rok, ale každá jeho část má svá specifika. Já jezdím na jaře v období březen až duben a pak na podzim na přelomu října a listopadu. Párkrát jsem byl v květnu a v září.

Na jaře počítejte s větším počtem ryb, ale spíše menšími kousky. Ryby jsou tou dobou po tření, víc hladové a bude jednodušší je ulovit. Čím později pojedete, tím budou aktivnější. Na druhou stranu je velké riziko, že přijedete pozdě, ryby budou mít „doplněné zásoby“ a nebo už natrefíte na jehlice. A věřte mi, že prochytat se přes jehlice k pstruhovi je často nesplnitelný úkol. Loni v květnu jsem zažil obrovský „nájezd“ jehlic, kdy jich na jednoho uloveného pstruha připadlo cca 100. Nezapomenutelný zážitek to bezesporu byl (kdy jindy se vám poštěstí tahat ryby doslova na hod), ale pokud chcete ulovit pstruha, není to prostě ono. Na jaře vás taky čeká chladnější počasí, studenější moře, ledový vítr, sněhové a dešťové přeháňky. Nic pro slabé povahy.

Květen až září vidím jako ideální čas pro rodinnou dovolenou s občasným odskočením k vodě. Většinou už chytáte pouze v mikině. V létě je pak světlo až do půlnoci. Když nejdou pstruzi, tak se dají chytat jehlice a celkově je počasí příjemnější na rodinné procházky kolem vody. Často zde přichází na řadu i noční lov.

Podzim, tedy období od konce září do konce listopadu, je naopak dobou, kdy je šance na „big mama“. Ale taky je částí roku, kdy záběrů není až tolik. A navíc málokdo z nás si na vrcholu dravcové sezóny odjede lovit pstruhy do Dánska. I přesto je podzim podle mě nejzajímavějším a nejpříjemnějším obdobím pro lov dánských mořáků. Loni v listopadu jsme dokonce chytali jen v mikině, což se s lovem na jaře, kdy si často říkáte, zda vůbec chcete vyjít z chatky, nedá srovnat.

Teplota vody

Jak jsem už zmínil, především na jaře má teplota vody obrovský vliv. Proto je dobré zaměřit se na mělčí místa, ideálně s tmavším dnem, kde se během slunečních dní voda prohřeje mnohem rychleji.

Struktura dna

Trávy, ostrůvky z kamenů i sebemenší zlomy ve dně. To vše lze označit za slibná místa. Zde doporučuji využít google map a pořádně se připravit.

Příliv nebo odliv?

Za mě jednoznačně příliv. Čas, kdy i velké opatrné ryby najíždí až do břehu hodovat na krevetkách, písečných červech a další vodní drobotině.

Počasí

Jednoznačně vítr. Samozřejmě takový, při kterém se dá ještě chytat. Ideální je sledovat předpověď a vyrazit na místo, na které foukal vítr předešlý den. Právě tady bude voda mírně přikalená a plná potravy.

Denní doba

Ideální je ráno a večer. Při vyšší oblačnosti klidně celý den.

Pokud vyrazíte na týden do Dánska, je celkem logické, že se budete snažit využít každou minutu a nepůjdete k vodě jen v ideálních podmínkách. Je ale obrovská škoda tu nejlepší dobu prospat, nebo promarnit při přejezdu na jiné místo.

A co si vzít k vodě?

Oblečení

Nepromokavá bunda, brodící kalhoty s pevnou botou, to nejteplejší termoprádlo, čepice, rukavice. Tady bych určitě nešetřil. Není nic horšího, než odjíždět v nejlepší čas od vody s tím, že je vám taková zima, kterou již nelze vydržet. A věřte, že jsem to už zažil, když si kamarád vzal staré broďáky, které tekly. V den, kdy jsme ryby konečně našli, jsme museli předčasně odjet na chatu, protože byl promrzlý až na kost. Polarizační brýle rozhodně nezapomeňte přibalit.

Vybavení

Prut, naviják, šňůra, podběrák. 270-300cm není potřeba žádný speciál, jen se vyhněte candátovým x-fastům. Ryby by vám zbytečně padaly. Moderate-fast akce je ideální. Vrhačka 20-30g. Já používám dva. Jeden 270 do 28 g a jeden 270 do 18 g na dny, kdy je slunečné počasí a chci trošku zjemnit. Naviják 2500-4000, dle toho, co vám vyhovuje. Doporučuji ho každý večer opláchnout pod sladkou vodou. Pletenka 0,10-0,12 mm a na konci návazec z flourocarbonu 0,30 mm. Velký rakeťák. Za prvé se vám ryba bude podebírat snáz než s klasickým rakeťákem na české vody a za druhé budete „Cool“ jako spravný větrem ošlehaný dánský lovec.

A to nejdůležitější – nástrahy

Lovit se dá na gumy, rotačky, woblery a kdo ví, co ještě. Přeci jen je to pořád „jenom“ pstruh. Já však stejně jako 99 % dalších kamarádů a lovců mořských pstruhů po celé Evropě chytám na speciální plandavky. V mé výbavě nikdy nechybí bílá či růžová. S tou vždy začínám a často u ní také skončím. Pokud nezaberou tyto barvy, volím stříbrnou či modrou a nakonec přichází na řadu přírodní odstíny. Především ty, které imitují smáčky, tedy oblíbenou pstruží lahůdku. Mám je vždy u sebe a nasazuji je do čisté vody, když svítí slunce, nebo jsou ryby opatrné. Savage Gear Line Thru Sandeel či Zerling, Westin Sandy a Salty Inline nebo F360, Hansen Hotshot, Pilgrim či Striper a samozřejmě Blue Fox Moresilda. To všechno jsou plandavky, které najdete v mojí krabičce.

Možná lovu pstruhů na mořském pobřeží podlehnete stejně jako já a budete se sem vracet rok co rok. Možná si Dánsko, jejich národ a kulturu zamilujete natolik, že při každém plánovaní rodinné dovolené budete přemýšlet, jaký další kousek této země prozkoumat. A nebo taky ne. Tak či tak doporučuji o Dánsku alespoň popřemýšlet. Ta neskutečná pohoda v kontrastu s drsným dánským podnebím má něco do sebe. Jak řekl kdysi jeden můj kamarád: „Dánsko si buď zamilujete a nebo sem už nikdy nepojedete“.


Odkaz k nákupu dánské povolenky: Buy angling license (fisketegn.dk)